tisdag 3 augusti 2010

Storhandling - En konst

En gång i månaden åker jag och Malin och storhandlar mat. Syftet är att maten ska räcka hela månaden med undantag några mål under helgerna samt färskvaror som mjölk, bröd, frukt och sallad. Storhandlingen går till så att vi börjar med planering. Planeringen i sin tur går till så att vi tittar i almanackan hur många dagar det är i månaden samt vilka helgdagar vi inte ska ha måltid till. Utifrån det kan vi summera antalet dagar som vi behöver köpa mat till. Varje dag blir en måltid och varje måltid ska räcka till middagen på kvällen samt lunch dagen därpå, alltså 4 portioner. Efter det så plockas kokböckerna fram och det börja letas recept. Ofta går vi också tillbaks till tidigare månaders inköpslistor och plockar recept. När antalet recept överensstämmer med antal måltider under månaden påbörjas arbetet med att sammanställa ingredienserna. Det görs genom att vi först bestämmer vilken affär vi ska handla i. Givetvis väljs butik utifrån billigast och utbud vilket alltså gör att lotten faller på Willys. Nu kanske folket i stugorna har massa fördomar men det är faktiskt så att man kan köpa bra kött, och andra varor tex köper vi enbart svenskt kött, svensk kyckling, ekologiska ägg etc och det är inga problem att hitta där. Däremot så kan grönsakerna vara av lite mer varierande kvalitet men eftersom det är färskvara kan vi ändå inte köpa allt vid ett tillfälle. Efter att butiken är vald kan vi nu ställa upp grupper för ingredienser. Grupperna baseras på ingrediensernas placering i butiken för att på så sätt minimera tidsåtgången vi shopping tillfället samt att vi inte ska missa någon vara. Köpet brukar gå på ca 1800-2000kr och inbringar från 10 matkasar och uppåt. I kassan plockar en upp och den andre plockar ner. Viktigt är att kassarna läggs upp först på bandet för att packningen ska kunna påbörjas tidigast möjligt. Antal kassar få bedömas utifrån inköpslistan och använd kapacitet i kundvagnen. Optimalt är att ta med sig kassar hemifrån men då krävs erfarenhet av inköpslistan för att kunna uppskatta volym.

Sista delen av handlandet inleds när vi kommit hem. För att kunna lagerhålla all mat i en halvfrys/kyl samt för att inte behöva tinna mer än nödvändigt till matlagningen så vägs och paketeras kött i stor luftiga förpackningar om i påsar utifrån hur mycket av denna ingrediens som respektive måltid kräver samt att påsarna märks med etikett innehållandes datum och påsens innehåll. På så vis minimeras svinnet och kapacitetsanvändningen av frysen optimeras.

Genom att handla så här spar vi tid i butiken och under månaden då vi inte behöver småhandla särskilt ofta efter jobbet. Utöver det spar vi pengar genom att kunna handla de flesta varorna i en billig affär i stället för den lilla handlaren i kvarteret med betydligt högre pris.er Vi minimerar också risken för impulsköp samt att denna planering underlättar att köpa mer hälsosam kost.

Bon apetit!

3 kommentarer:

  1. Haha organisering till den grad att det nästan blir creepy =) I like it! Grädden på moste var ju ompaketering och märkningen.

    Vi kör på veckohandling, hade vi haft bil hade jag kunnat sträcka mig till tvåveckorshandling.

    SvaraRadera
  2. Hade jag haft planeringsformaga hade jag kort pa mer an veckohandling.. man vet ju aldrig vad man e sugen pa, och kopa 1 manads lager av saltapinnar sa kommer man ju vara helt sugen hela tiden!

    SvaraRadera
  3. Det är väl min logistikådra i kombination med mitt Snåländska arv som driver mig =)

    SvaraRadera